Välj drake efter typ

1-2-handsdrake?

För att återgå till själva valet av draken så är det första man skall fråga sig vem som skall flyga draken. Det först valet på hemsidan är en- eller tvåhandsdrake. en enhandsdrake är en helt vanlig drake med en lina. En tvåhandsdrake är en drake med en lina för varje hand. En tvåhandsdrake kan till skillnad från en enhandsdrake styras till mycket större grad, då man kan genom att dra eller släppa efter någon av linorna, ändra vinkeln på drake och därigenom få den att flyga på ett speciellt sätt.

Tvåhgandsdraken är en drake för de som har lite erfarenhet eller vill ah en viss utmaning. Att flyga en tvåhandsdrake är inte alltid så lätt. Framförallt är det oftast att rekommendera att vara två personer, en som håller drake och en som håller linorna vid uppflygningen. Tvåhandsdrakar är också svår att få upp om du inte har en jämn och fin vind. Då börjar de gröna rotera, och du står snart där med en jättestor härva av de olika linorna som du måste försöka trassla ut.

 

Barn

Så att säga - vem som skall flyga draken? Är det ett mindre barn, säg 4, 5 eller 6år så har de kanske inte alltid en ängels tålamod. I detta fall rekommenderar jag alltid en mycket lättflugen drake. Framförallt om ni bor i inlandet eller någon annan stans där man inte var dag finner en jämn och fin vind likt man kanske hittar i Varberg eller på Fårö.

 

Deltadraken - Den mest lättflugna 

En klassisk korsdrake, den som ser ut som en ruter, är det populäraste, och de flyger oftast bra. Men har du en lite otålig pojke eller flicka som skall ut och flyga sin första drake så skulle jag snarare rekommendera en skala deltadrake. 

Draktypen är väldigt vanlig i Sydost-Asien, men inte jättevanlig här i Europa. Men här på www.drake.nu har vi gott om dem, och speciellt har vi dem för barn med Disney's och andras seriefigurer. De flesta hittar ni härvid:  https://www.drake.nu/collections/lattflugna-drakar 

 Rosa drake med pingviner och ladugård Elsa och Anna Frost Drake

Deltadraken har ett slags roder i mitten som linan är fäst vid. Se bilden på den rosa draken med pingviner ovan och det därvid gröna rodret. Rodret ger drake stor stabilitet ungefär som kölen på segelbåt. Det förhindrar att draken rör sig för lätt i sidled och därmed ökar stabiliteten mycket vid ojämn vind, vindpustar och turbulens.

Våra deltadrakar är främst av tre grupper. Den första gruppen är som den ovan till höger med figurer ur Disneys Frostfilmer. Vi brukar kort kalla dem för Disneydrakar, även om inte alla figurer och motiv kommer från Disney. Dessa drakar är tillverkade i en plastfolie tryckt med glada och färggranna motiv. De finns i två olika varianter från tillverkare Günther Flugspiele i Tyskland. Dels de med seriefigursmotiv som är lite tunnare och billigare, och dels de exklusivare som tillverkas i Tyskland av en betydligt tjockare plast-folie. De senare är riktiga klassiker i Tyskland och har i princip sett exakt likadana ut i snart 70år och sålt i öven en miljon exemplar.

https://www.drake.nu/products/kungsorn-made-in-germany?_pos=1&_sid=0fd81a23c&_ss=r 

Alla dessa drakar väger väldigt lite och flyger mycket bra. Beakta dock att de är av plastfolie och därmed är något sköra jämför med drakar gjorda i olika textila material.   

De andra typerna inom denna grupp är dels våra egan deltadrakar från  www.drake.nu (  https://www.drake.nu/collections/egna-drakar-fran-www-drake-nu) och drakarna från Premier Kites i USA  ur serien Large Easy Flyer. Dessa drakar gjorda av tyg och håller mycket bra. De är också mycket lättfunna. De amerikanska Large Easy Flyer är i allmänhet större och kostar därmed något mer. Våra egna drakar från www.drake.nu är i allmänhet något mindre, men å andra sidan några av de mest prisvärda drakarna vi säljer. Därtill mycket hållbara, lättflugna och finns i jättemånga olika motiv och färger. (Om du vill ha lättfånget undvik dock de med de längsta svansarna) 

Båda typerna har dessutom till skilnad från "Disney-drakarna" svans som ger ytterligare stabilitet. Å andra sidan väger de lite mer vilket kräver lite mera vind. 

  

Den klassiska Kors-draken och Malaj-draken

En klassisk korsdrake, den som ser ut som en ruter, är det populäraste, och de flyger oftast bra. Dessa drakar är de populäraste i alla kategorier, och är också de drakar som finns i flest motiv och varianter. Trots vad jag skrev ovan är detta inte alls en dålig typ av drake, bara det att deltadraken är en stabilare typ av drake. 

Men när du än Börjra flyga drake, om då så är 9 eller 99 så når du en dag fram till den dagen då du kanske vill ha en utmaning, och där är inte alltid mest lättfången allra bäst. 

Malajdrake som nämndes i rubriken är än typ av korsdrake som kommer ifrån Sydostasien och görs av mjuka pinnar. De mjuka pinnarna gör att draken kan forma sig bättre efter vinden. Därtill är gränsen mellan de två draktyperna ibland ganska flytande. Vi gör inte alltid så stor skillnad mellan draktyperna på hemsidan, men rätt skall vara rätt. Korsdraken har hårda pinnar och malajdraken har mjukare pinnar. Korsdrakarna idag är dessutom nästan alltid formade så att de har en viss vinkel för att bryta vinden mera som en vinge och dessutom vinna lite stabilitet.

Under följer två exempel på en korsdrake (till vänster) och en malajdrake (till höger).

BarnDrake med Grön drake Unicorn Malaj Drake